Gratis verzending vanaf € 75,00 op vitaalexclusief.nl

Wortelchakra - Muladhara - 1e chakra

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 13:41

Het eerst Chakra is de basis

Hét belang van het wortelchakra (1e chakra), ook wel muladhara genoemd, wordt vaak over het hoofd gezien. De fundering van alle andere chakra's, dit chakra bevindt zich dicht bij jouw stuitje. Het is van essentieel belang om dit chakra in balans te houden, anders zullen alle andere chakra's in een instabiele positie staan zoals een Jenga-toren zonder goede basis.

Lees meer over de kracht van de Muladhara, het eerste chakra

Wanneer jouw wortelchakra in balans is, voel je je geaard en verbonden met je lichaam. Vooroordelen en intolerantie verdwijnen en je bevrijdt jezelf van negativiteit. Je leeft meer in harmonie met moeder aarde en waardeert het leven. Je neemt verantwoordelijkheid en nakomen van verplichtingen is geen probleem meer.

Echter, als het wortelchakra verstoord is, kan dit invloed hebben op jouw leven. Er kunnen twee problemen voorkomen: te weinig of juist te veel energie dat door het chakra stroomt. Het is belangrijk om dit op tijd te herkennen en aan te pakken, zodat je volledig kunt genieten van de voordelen van een gebalanceerd wortelchakra.

Als je merkt dat er niet genoeg energie door je wortelchakra stroomt, kan dat leiden tot angst, rusteloosheid en een constante behoefte aan verandering. Je kunt je ook onverantwoordelijk voelen en moeite hebben met relaties en werk. Misschien leef je een beetje in een fantasiewereld om aan verantwoordelijkheden te ontsnappen. Herkenbaar?

Als er juist te veel energie door je wortelchakra stroomt, kun je je traag voelen en last hebben van overgewicht. Je kunt te veel vasthouden aan het "aardse", hamsteren en niet kunnen delen. Ook depressie, angst en vasthouden aan routine kunnen wijzen op een overactief wortelchakra.

 

Bewust zijn van je wortelchakra

Wil je meer rust en balans ervaren in je drukke leven? Begin dan met bewust te zijn van je wortelchakra. Voel waar de onrust in je lichaam vandaan komt en neem de tijd om te mediteren. Rode aardende stenen kunnen je hierbij helpen, afhankelijk van de balans in je wortelchakra. Hematiet is bijvoorbeeld geschikt als er te weinig energie stroomt, terwijl carneool je kan helpen in beweging te komen als je juist een overactief wortelchakra hebt. Probeer het eens en voel hoe je met beide benen stevig op de grond staat.

Wil je weten welke steen je het beste kan helpen bij het in balans brengen van je wortelchakra? Vertrouw op je gevoel, wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere averechts werken. Over het algemeen sluiten rode stenen goed aan bij het wortelchakra. Onthoud wel dat de steen het werk niet voor jou kan doen. Je moet zelf aan de slag om je chakra in balans te brengen, maar de steen kan je daarbij wel ondersteunen. Meditatie en yoga kunnen ook helpen. Wil je meer inspiratie voor stenen die bij het basis chakra horen? Lees dan verder!

 

Ontdek de edelstenen die in harmonie zijn met je Wortelchakra 

Jaspis rood
Barnsteen
• Granaat
• Hematiet
• Bronziet
• Jaspis Breccie
• Robijn


Plaats:
Halverwege de onderrug, bij de start van de wervelkolom, bevindt zich de stuit.


Klier:

Bijnieren

Hormoon:

Cortisol, adrenaline

Organen:

Nier, blaas, endeldarm, wervelkolom, heupen

Basisbehoefte:

Geborgenheid, vertrouwen

Emoties:
Angst, moed
Element:
Aarde

Mantra:
Lam

Spiritueel aspect:
Zelfbewustzijn

Kleur:

Rood


Affirmaties:
Ik ben me bewust van mijn plaats op aarde en weet dat ik altijd in mijn basisbehoeften zal worden voorzien.


Ziekte samenhang van 1e chakra:
Constipatie, aambeien, diarree, ziekte van Chrohn, blindedarmontsteking, hoge bloeddruk, beroerte, koude voeten en handen, lage bloeddruk, blaasontsteking, incontinentie, nierstenen, impotentie, vaginisme, candida, Herpes Genitalia, voetschimmel, osteoporose, paniek aanvallen, slapeloosheid, bloedarmoede.

 

Advies voor het in balans brengen 1e Chakra. Wortelchakra. Muladhara

Kom in contact met je lichaam

Een van de beste manieren om je basischakra in balans te brengen is door in contact te komen met je lichaam. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van je lichamelijke gewaarwordingen en behoeften. Luister naar je lichaam als de honger, dorst of moe is. Eer de behoefte aan rust en ontspanning. Oefen en eet op een manier waardoor je je lichamelijk goed voelt.

Verbinden met de natuur

Een andere geweldige manier om je wortelchakra in balans te brengen is door je te verbinden met de natuur. Breng tijd door buiten in de natuur en neem de bezienswaardigheden, geluiden en geuren om je heen in je op. Loop op blote voeten over de aarde. Tuinieren is ook een geweldige manier om je te verbinden met de natuur en in contact te komen met je wortels (letterlijk!).

Aard jezelf

Het is ook belangrijk om jezelf te "aarden" als je je wortelchakra in balans probeert te brengen. Dit betekent in contact komen met de fysieke wereld om je heen en jezelf verankeren in het huidige moment. Een manier om dit te doen is door meditatie of mindfulness te beoefenen. Een andere manier is om fysieke activiteiten te doen zoals yoga, dans of Tai Chi.

Breng tijd door met familie en vrienden

Tijd doorbrengen met dierbaren is ook een geweldige manier om je wortelchakra in balans te brengen. Familie en vrienden kunnen een gevoel van stabiliteit en steun geven, wat nuttig kan zijn als je je uit balans voelt. Soms kan het al genoeg zijn om bij mensen te zijn die je een goed gevoel geven om je meer geaard te voelen.

Wees eerlijk tegen jezelf

Als je probeert je basischakra in balans te brengen, is het ook belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn over wat je nodig hebt. Als iets niet voor je werkt, wees dan niet bang om iets te veranderen. Als je hulp nodig hebt, zoek dan contact met mensen die je kunnen steunen. Vertrouw op je intuïtie en luister naar je gevoel.

Zoek professionele hulp

Als je moeite hebt om je basischakra zelf in balans te brengen, zoek dan professionele hulp bij een therapeut of een andere professional op het gebied van geestelijke gezondheid die je kan helpen bij het identificeren van onderliggende problemen die kunnen bijdragen aan de onbalans


Rating: 0 sterren
0 stemmen