Gratis verzending vanaf € 75,00 op vitaalexclusief.nl

Eiwit voor de opbouw

Wat is eiwit en waarom je het nodig hebt

Eiwit is een essentiële voedingsstof voor iedereen, ongeacht je dieetvoorkeuren. Het is een bouwsteen voor het lichaam, die ons energie geeft en onze weefsels, spieren en organen helpt goed te functioneren. Maar wat is eiwit precies? En hoeveel hebben we nodig? Laten we het uit elkaar halen.

 

Wat is eiwit?

Eiwit is een macronutriënt dat bestaat uit aminozuren. Er zijn twee soorten eiwitbronnen - dierlijke en plantaardige. Dierlijke eiwitten worden gevonden in voedsel zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren; terwijl plantaardige eiwitten worden gevonden in voedsel zoals brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Je lichaam heeft zowel dierlijke als plantaardige eiwitten nodig om alle aminozuren binnen te krijgen die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

 

Hoeveel eiwit hebben we nodig?

De meeste mensen hebben dagelijks 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen kunnen echter meer dan dat nodig hebben - vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters kunnen elke dag een beetje extra eiwit in hun dieet nodig hebben.

 

Een uitgebalanceerd dieet

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel voedingsmiddel alle voedingsstoffen kan leveren die je nodig hebt om gezond te blijven - zorg dus voor een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten en eiwitbronnen van zowel dieren als planten!

 

Conclusie

Eiwit speelt een ongelooflijk belangrijke rol in het goed laten functioneren van ons lichaam, zorg er dus voor dat je genoeg binnenkrijgt in je dagelijkse voeding! Voor de meeste volwassenen zou 0,83g/kg/dag voldoende moeten zijn, maar bepaalde bevolkingsgroepen kunnen meer nodig hebben raadpleeg dus zeker een gezondheidsdeskundige als je vragen hebt over hoeveel eiwitten je zou moeten eten! Het eten van een evenwichtig dieet gevuld met voedzaam voedsel zoals fruit, groenten en zowel dierlijke als plantaardige eiwitten zal ervoor zorgen dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om gezond te blijven!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Eiwitten / Aminozuren

Het menselijk lichaam breekt de eiwitten (proteïnen) in het voedsel af tot aminozuren voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten en als energiebron. Eiwitten vormen een bestanddeel van alle cellen en weefsels zoals spierweefsels, botten, huid, haar en nagels. Wanneer het lichaam een tekort heeft aan bepaalde aminozuren maakt de lever ze zelf en we noemen deze de niet-essentiële aminozuren. Het lichaam kan niet alle (ruim 20) aminozuren zelf maken en heeft er 8 (baby's 9) nodig vanuit het voedsel en we noemen deze de essentiële aminozuren.

Lees meer »