Gratis verzending vanaf € 75,00 op vitaalexclusief.nl

E-nummers

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 11:54

Wat zijn E-nummers en waarom zou je er iets om geven?

Heb je ooit naar de ingrediëntenlijst van een voedingsmiddel gekeken en je afgevraagd wat al die getallen betekenen? Die mysterieuze "E-nummers" vind je op veel voedingsmiddelen, dranken en andere producten. Dus, wat zijn ze precies, en waarom zou je er iets om geven? Lees verder om erachter te komen!

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn codes die de aanwezigheid van bepaalde additieven in levensmiddelen aangeven. Deze additieven kunnen conserveringsmiddelen, kleuren, smaken of andere stoffen zijn die de textuur of smaak van het product beïnvloeden. De "E" staat voor "Europese Unie", aangezien deze codes oorspronkelijk door de EU zijn ontwikkeld om de etikettering in verschillende landen te helpen standaardiseren. Tegenwoordig gebruiken veel levensmiddelenproducenten over de hele wereld nog steeds hetzelfde systeem.

Zijn E-nummers veilig?

Het antwoord is ja en nee - de meeste E-nummers die tegenwoordig worden gebruikt, zijn veilig bevonden voor menselijke consumptie door regelgevende instanties zoals de Food Standards Agency (FSA), de European Food Safety Authority (EFSA) en de United States Food & Drug Administration (FDA). Het is echter belangrijk op te merken dat sommige E-nummers bijwerkingen kunnen hebben of niet geschikt zijn voor mensen met bepaalde allergieën of gevoeligheden. Daarom is het belangrijk om bij de keuze van het voedingsmiddelen de etiketten zorgvuldig te lezen, zodat je ingrediënten kunt vermijden die een bijwerking kunnen veroorzaken.

Waarom zou je je zorgen maken over E-nummers?

Het is dat de meeste gewone levensmiddelenadditieven in bewerkte levensmiddelen over het algemeen veilig worden geacht voor menselijke consumptie; maar als je een gezonde levensstijl wilt handhaven of een bepaald dieet wilt volgen (bijvoorbeeld veganisme), dan kan het heel nuttig zijn om te weten welke additieven je moet vermijden. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat bepaalde gebruikelijke additieven, zoals kunstmatige kleurstoffen, nadelige gevolgen kunnen hebben voor het gedrag van kinderen; dus als je ervoor wilt zorgen dat je kind alleen natuurlijke ingrediënten eet, kan het een groot verschil maken als je weet op welke E-nummers je moet letten.

Maak een weloverwogen keus!

Kortom het begrijpen wat die mysterieuze "E-nummers" betekenen, kan je helpen weloverwogen keuzes te maken bij het selecteren van levensmiddelen. Hoewel de meeste levensmiddelenadditieven veilig worden geacht voor menselijke consumptie, kan het vermijden van bepaalde additieven - met name voor kinderen - voordelen voor de gezondheid opleveren. Lees daarom de etiketten zorgvuldig!


E171 - titaandioxide

De wereld produceert elk jaar miljoenen tonnen titaniumdioxide. De belangrijkste reden om het te gebruiken is dat het witheid en helderheid aan het product kan toevoegen en verkleuring kan helpen voorkomen. Titaniumdioxide wordt niet alleen veel gebruikt in voeding, maar ook in de farmacie, papierfabricage en cosmetica. Titaniumdioxide reflecteert ultraviolet (UV), daarom wordt het vaak gebruikt als ingrediënt in zonnefilters. Hoewel het veel wordt gebruikt, is het echter onzeker of het veilig is. Verschillende meningen. Het RIVM concludeerde dat de gezondheidseffecten van blootstelling aan titaniumdioxide-nanodeeltjes via voeding, voedingssupplementen en tandpasta niet volledig kunnen worden uitgesloten.

E551 - Siliciumdioxide

Siliciumdioxide, ook wel kiezelzuur genoemd, is de meest voorkomende siliciumverbinding en is het belangrijkste bestanddeel van de aardkorst die uit zand wordt gewonnen. Er wordt in grote hoeveelheden siliciumdioxide geproduceerd en in veel consumentenproducten en voedingsmiddelen gebruikt. Meestal gebruikt als antiklontermiddel om de textuur en houdbaarheid van korrelig en poedervormig voedsel (zoals eiwitpoeder) te verbeteren. Zolang aan de voorwaarden (inclusief deeltjesgrootte) wordt voldaan, kan siliciumdioxide in voedsel worden gebruikt. De veilige deeltjesgrootte van siliciumdioxide is 14 micron. Dit zijn geen nanodeeltjes met gerelateerde tekortkomingen, dus ze worden na consumptie niet in menselijke weefsels aangetroffen.