Home » Informatie » Gewichtsbeheersing

Uw gewicht beheersen door afvallen en levensstijl

Een gezonder gewicht en daardoor een positiever imago van uw lichaam!

Te zwaar zijn betekent voor veel mensen meer lichamelijk ongemak en een verhoogd risico op "ziektes", maar tevens kan overgewicht  betekenen dat men kansen verliest of niet deelneemt aan bepaalde activiteiten. Afvallen is dus niet alleen afvallen, maar ook gezonder eten en meer bewegen. Door deze drie facetten beloont u uw  lichaam en uw geest met meer energie.

U zult valkuilen tegenkomen en de moeilijke momenten waar u doorheen zal moeten, deze zijn voor de een makkelijker dan voor de ander!

Omdat iedereen anders is, heeft iedereen zijn eigen behoeften. Het is belangrijk om mensen om je heen te vragen om begrip en datgene te verzamelen om de kans op succes te maximaliseren.

Diëten is meestal een manier om af te vallen. Energiezuinige diëten of een energiebeperkend diëten zijn voorgeschreven diëten die zijn ontworpen om af te vallen. Aan veel bekende diëten om af te vallen kleven ook nadelen omdat vele een te snel gewichtsverlies veroorzaken. Daarom raden we u aan om niet te snel af te vallen maar om dit te doen door middel van een gezond en compleet dieet met voldoende energie en nuttige voedingsstoffen. Meer beweging is tevens een heel belangrijk onderdeel van het dieet omdat dit meer en beter energie verbrandt, aanzet tot een betere afvoer van gifstoffen en diverse chemische processen in het lichaam verbeterd.

Zijn uw doel en haalbaarheid duidelijk

Het belangrijkste is dat uw voedingsdoel haalbaar is. "Gewichtsverlies" is niet specifiek genoeg, geef precies aan hoeveel u wilt afvallen en in hoeveel tijd u dit wil doen. Bedenk waarom u en hoe u anders gaat eten. Dan heb je een betere kans om het in moeilijke momenten en tijden vol te blijven houden. Ook is het belangrijk om niet alleen een doel te stellen maar ook om er over na te denken hoe u uw levenswijze zou kunnen veranderen om het behaalde resultaat vast te houden.

Effecten voor uw gezondheid

Mensen met een BMI tussen 25 en 40 kunnen volgens het voedingscentrum door af te vallen de kans op complicaties (zoals diabetes type 2 en bepaalde hartaandoeningen) verkleinen. Dan moeten ze binnen 6 maanden tot 1 jaar 10% tot 15% gewicht verliezen en het nieuwe gewicht minimaal 2 jaar behouden. Voor de meeste mensen, of ze nu moeten afvallen of niet, een gezond dieet kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.

Als het dieet minder dan 1200 calorieën per dag bevat, biedt het mogelijk niet voldoende voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Na overleg met een diëtist kan het in individuele gevallen nodig zijn om minder dan 1200 calorieën per dag te eten. Dan is het belangrijk om multivitaminesupplementen toe te voegen, bijvoorbeeld pillen met tweemaal de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van alle vitamines en mineralen.

Tips voor een ander voedingspatroon en nieuwe levensstijl

Stel uw doel niet te kort maar neem de tijd

Een streng dieet is moeilijk vol te houden. Verloren kilo's keren vaak na korte tijd terug: het bekende jojo-effect. Als u meerdere weken honger hebt gehad en bent afgevallen, zult u het voedsel dat u eet sneller opslaan als vet. Ook heeft u het gevaar van snaaien naar suikerrijke, vetrijke en zoutrijke voedingsmiddelen dan in de periode voor het dieet! Hierdoor komt u relatief veel sneller aan. Daarnaast bestaat er een risico op een tekort aan alle soorten voedingsstoffen tijdens het strenge lijnen.

Noteer uw eetpatroon

Alleen als u weet wat u eet, kunt u het veranderen. Daarom begint afvallen met bewustwording. Houd dagelijks bij wat u eet in het voedingsdagboek van bijvoorbeeld de apps  YazioFatsecret of Mijn EetMeter (van het Voedingscentrum). Het geeft u beter inzicht in wat u eet en drinkt. Er zijn nog veel meer verschillende applicaties die u hierbij kunnen helpen maar deze drie zijn heel compleet. Pas op dat u niet obsessief calorieën begint te tellen zodat dit een opzichzelfstaande barrière gaat vormen.

Regelmatig en veel bewegen

Met regelmaat bewegen is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies. Studies tonen steeds vaker aan dat overdag meer bewegen en regelmatig sporten gezond is. Blijf geen lange tijden op een plaats zitten, maar sta eens wat vaker op om bijvoorbeeld wat water te drinken. Neem de trap in plaats van de lift. Het Kenniscentrum Sport geeft u nog meer tips over hoe u de dag actief kunt doorkomen. Wilt u beginnen met sporten zorg er dan voor dat u dit rustig opbouwt.

Geef aandacht aan wat u eet

Als er te snel gegeten wordt, wordt het signaal verloren dat u vol zit. Zorgvuldig eten garandeert dat u minder eet. Dus voor de tv eten of tijdens een videospel is geen goed idee. Afleiding betekent dat u niet weet of u genoeg hebt. Door kleine happen te nemen en goed te kauwen, kunt u rustiger en minder eten. Bijkomend voordeel: kleine snacks verhogen de smaaksensatie, waardoor u minder eet. Gebruik een klein bord Op een klein bord lijkt hetzelfde portie eten groter dan op een groot bord. Uw brein denkt dat u meer hebt gegeten.

Voorkom teveel verleidingen en een groot hongergevoel

Je kunt afvallen door suiker of tarwe te vermijden, maar vaak gaat dat niet heel lang duren. Bovendien is het uitsluiten van bepaalde soorten voedsel niet altijd gezond. De voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben, zijn belangrijk dat deze in de voeding zitten. Eet voldoende maar niet te veel eiwitten voor het goed functioneren van het lichaam en om een honger gevoel te voorkomen en eet voldoende vezels om de voedingsstoffen goed via de darmen te laten opnemen en omdat deze vezels voor een goede ontlasting zorgen. Eet daarom bij elke maaltijd voldoende proteïne, bijvoorbeeld zuivel, ei of peulvruchten omdat eiwitten langer in de maag blijven dan koolhydraten. Het geeft je daarom die langere verzadiging. Eet ook veel vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en volle granen. Het eten van vezelrijk voedsel zult u onder andere ook minder hongerig maken.

Zoet voedsel met een laag vezelgehalte heeft het tegenovergestelde effect. Water en thee drinken geeft je een vol gevoel en helpt je daardoor minder te eten. Daarnaast is voldoende vocht belangrijk om de urineproductie op peil te houden en daarmee de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam te stimuleren. Je lichaam heeft gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Water en thee (zonder suiker) zijn het lekkerst. Vermijd suikerhoudende dranken, zoals frisdrank of vruchtensappen, die veel calorieën bevatten. Gebruik in het water een muntblaadje, wat gember of een partje citroen voor een verfrissende smaak.

Let op met alcohol, snoep en chips