Home » Voeding » Gluten vrij

Producten vrij van gluten

Glutenintolerantie is geen mode-fenomeen

Medische aandoeningen of levensstijlkeuzes moedigen meer consumenten aan om gluten uit hun dieet te verwijderen. Hoewel het aantal mensen dat de neiging heeft om voor een glutenvrij dieet te kiezen, toeneemt, moeten veel mensen gluten verwijderen om medische redenen. Voor mensen met coeliakie betekent dit een auto-immuunreactie in hun dunne darm. Het resultaat is een ontsteking aan de dunne darmwand, die de opname van voedingsstoffen beïnvloedt en verschillende symptomen veroorzaakt.

Volgens verschillende onderzoeken is de overgevoeligheid van voedsel voor gluten geen hype. Wat de diagnose van voedselovergevoeligheid rond gluten moeilijk maakt, is het fenomeen "overgevoeligheid voor gluten zonder selderij" (NCGS). NCGS verklaarde dat "non-celiac gluten hypersensitivity’". Er wordt gezegd dat NCGS vaker voorkomt dan coeliakie. Het geschatte bereik is 2-10% van de bevolking, terwijl in het Westen de prevalentie van coeliakie 1% is (Catassi et al., 2015). De diagnose NCGS is voornamelijk gebaseerd op het klinische vermoeden van overgevoeligheid voor gluten, maar mist de specificiteit van coeliakie.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de immuunrespons op amylase-trypsineremmers (ATI's) de pathologische respons op NCGS is, maar verder bewijs is nodig. ATI's zijn eiwitcomponenten in tarwe en aan tarwe gerelateerde granen. Studies hebben aangetoond dat deze ATI's krachtige triggers zijn van aangeboren ontsteking van het immuunsysteem. Aan de andere kant wordt coeliakie gemedieerd door de IgE-respons van het verworven immuunsysteem. Dit maakt de manifestatie van intolerante reacties op ATI anders, breder van omvang en langzamer (Husby en Murray 2015).

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een groot aantal patiënten die voldoen aan de criteria voor het prikkelbare darm syndroom (IBS), gevoelig is voor gluten. Zo onderzocht Shahbazkhani patiënten die voldeden aan de IBS-norm, en sommigen kregen zes weken lang een glutenvrij dieet en de tweede groep gebruikte glutenbevattend voedsel. Deze groepen zijn blind. Vergeleken met de IBS-groep die glutenbevattend voedsel gebruikt, is meer dan 80% van de glutenvrije groep in de IBS-klacht verbeterd. De onderzoekers concludeerden dat in feite een groot deel van deze mensen geen IBS heeft, maar NCGS (Shahbazkhani et al., 2015).

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/glutenintolerantie/